Waar houd je rekening mee, bij het aanschaffen van een houseboat?
Bij de aankoop van een varende houseboat zijn er verschillende essentiële overwegingen die je in gedachten moet houden.
1. Budget
Bepaal je financiële limieten en zorg ervoor dat je binnen je budget blijf.Bepaal de aankoopprijs, financieringskosten,eventuele renovatie-, onderhoudskosten en lopende operationele kosten.
2. Wat is je doel
Bedenk wat je hoofddoel is bij het aanschaffen van een houseboat. Gaat het om recreëren, permanent wonen of verhuur? Dit beïnvloedt o.a. de indeling maar ook de voorzieningen die je nodig hebt.
3. Locatie
Kiest u een locatie waar u voornamelijk wilt verblijven?
Controleer of de houseboat geschikt is voor deze wateren en of er geen vergunning beperkingen zijn. U kunt ligplaatsen kopen en/of huren.
4. Houseboat nieuw kopen, tweedehands of huren?
Overweeg of u interesse uitgaat naar een nieuwe of misschien wel een tweedehands houseboat. Een tweedehands house boot kan voordeliger zijn, maar vereist weer meer onderhoud.
Let wel op alle boten moeten CE-gekeurd zijn.
5. Volledige naar uw wens ingericht
Denk vast na over uw indeling, welk comfort is voor u van belang, welke wensen en behoeften heeft u in het aantal slaapkamers, de voorzieningen zoals toilet en de badkamer, maar ook in de keuken, wilt u een zonnedek,misschien wel een zwemplateau en wilt u zonnepanelen. Dit zijn een aantal voorbeelden waar u alvast over na kunt denken, zodat u straks een volledig beeld krijgt van uw eigen houseboat.
6. Onderhoud en reparaties
Zon, water en wind hebben vrij spel, dit betekent dat er onderhoud nodig is. Wij adviseren u jaarlijks (na het hoogseizoen) een inspectie uit te laten voeren om zo niet voor verrassingen te komen staan. Het afspuiten van de houseboat, ramen en kozijnen zijn terugkerende werkzaamheden die u zelf in acht dient te nemen. Voor jaarlijks onderhoud en reparaties moet u werken met goed opgeleide vakmensen.
7. Verzekering afsluiten en vergunningen aanvragen
Uiteraard wilt u de juiste verzekering van uw houseboat afsluiten. De verzekering maakt onderscheid in: stilliggend, varend of het verhuren van een houseboat. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij en vraag naar de voorwaarden.
8. Vergunningen
Vergunningen zijn per gemeenten verschillend, wel dient u rekening te houden met een ligplaatsvergunning, gemeentelijke-, of provinciale vergunning. Heeft de gemeente een bestemmingsplan voor uw houseboat. Overleg vooraf met uw gemeenten wat de wetten en eisen zijn binnen de WABO wet (Wet voor Algemene Bepalingen Omgevingsrecht). Er kunnen ook vergunningen geëist worden voor varen, en aanmeren.
9. Is een Houseboat waardevast
Wilt u in de toekomst uw houseboat door verkopen? Denk dan nu alvast vooruit. Kies een model dat zijn waarde behoudt of stijgt, de vraag naar houseboats stijgt, omdat er steeds meer mensen het comfort van deze woonvorm heeft ontdekt. In een gezond economisch klimaat en zolang u uw houseboat goed heeft onderhouden zal de waarde van de verkoop bijna altijd gelijk blijven. Deze houseboat markt is bij economisch tegenwind minder gevoelig voor crisissen zoals bij de woningmarkt
10. Laat u adviseren door een expert makelaar in boten
Raadpleeg een specialist zoals een makelaar in boten of marine-expert om u te begeleiden bij de aankoop van een houseboat.Hij kan onafhankelijk de technische staat beoordelen.
Hun expertise kunt u mee te nemen in uw beslissing. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij de aankoop van een houseboat.
11. Onderhoud aluminium versus polyester
Over het algemeen heeft u aan polyesterboot minder onderhoud nodig dan aan een aluminium boot. U dient regelmatig de polyester houseboat te wassen en in de was te zetten. Indien een polyesterboot meer dan 30 dagen in het water ligt moet men deze in de antifouling gezet worden zodat aangroei geen kans krijgt.
De moderne aluminium schepen worden tegenwoordig met een twee componenten verfsysteem aangebracht en vragen daardoor hetzelfde onderhoud dan de polyester schepen. Daar mee bedoelen wij, schoonmaken en kleine carrosserie punten direct aan te pakken. Corrosie is een veel voorkomend probleem bij aluminium, dit moet dan ook direct aangepakt worden om meer ellende te voorkomen.